توضیحات رویکا درباره روغن کانولا اصل

 

روغن کانولا چیست ؟

 

روغن کانولا

 

چربی های موجود در رژیم غذایی بسیار مهم هستند . بدون چربی های خوب بدن نمی تواند به درستی عمل کند . اما انتخاب یک روغن مناسب برای دریافت این چربی ها بسیار حائز اهمیت است .  روغن کانولا فرآورده ای است که از فشردن دانه کانولا و دانه روغنی کا که هر دو متعلق به خانواده Brassica هستند بدست می آید . کانولا توسط یک محقق کانادایی عرضه شده است و نام کانولا برگرفته از دانه روغنی کانادایی با اسید اوریک کم بوده که در برابر خشکسالی مقاومت بالایی دارد . کانولا یک برند تجاری بوده که این روزها به عنوان اصلاح ژنتیکی بسیار شناخته می شود . تا جایی که در شمال آمریکا و استرالیا از واژه کانولا برای گیاهان با اصلاح ژنتیکی استفاده می شود .

در اصل از کلمه لاتین Rapum به معنی شلغم گرفته شده است . خانواده Brassica  یک خانواده بزرگ شامل شلغم ، خردل ، جوانه بروسیا ، کلم ، گل کلم ، کلم بروکلی و غیره است . رنگ این روغن زرد شاف است و طبق خواسته ی متخصصان این روغن باید دارای اسید اوریک کمتر از ۲ درصد باشد . اجزای جامد آن هم باید حاوی کمتر از ۳۰ میکرومول از یک یا چند مخلوطی از این ترکیبات باشد :  ۳-بوتنیل گلوکزینولات ، ۴- پنتنیل گلوکزینولات ، ۲-هیدروکسی-۳بوتنیل گلوکزینولات و ۲-هیدروکسی۴-پنتنیل گلوکزینولات .

 

فواید و خواص روغن کانولا

 

این روغن سبک و زرد رنگ است که بدون طعم می باشد . روش های فشردگی دانه کانولا هم می تواند به صورت سنتی فشردگی سرد باشد و هم می تواند در مقیاس بزرگتر انجام شود با روش جداسازی هگزن . در روش فشردگی سرد ، رنگ ، طعم و بوی روغن بسیار ملموس تر از روغن های پالایش شده می باشد در نتیجه یک روش مناسب و پایدار با ماندگاری بالا در زمینه تولید روغن های خوراکی است . زمانی که در دمای ۲۵ درجه ی سانتی گراد اتاق قرار می گیرد وزن مخصوص آن ۰/۹۱۶ – ۰/۹۲۱ ، میزان ید ۱۱۰ – ۱۲۰ و میزان تصفیه ی آن ۱۸۸ – ۱۹۸ می باشد .

 

خواص اصلی روغن کانولا

 

این روغن به دلیل خواص بالایی که دارد جایگزین بسیار مناسبی برای انواع روغن های جامد است . به دلیل بالا بردن میزان اسید چرب امگا ۳ در بدن از سلامت شما به خوبی محافظت می کند . از خواص روغن کانولا می توان به موارد زیر اشاره کرد .

 

جلوگیری از مشکلات قلبی و عروقی فواید روغن کانولا

 

از آن جایی که این روغن منبع غنی از اسید های چرب نیمه اشباع است ، به کاهش LDL ( کلسترول بد ) و افزایش HDL ( کلسترول خوب ) منجر می شود . همچنین پایین بودن میزان اسید اوریک که یک اسید چرب است که باعث آسیب به قلب می شود ، این روغن را به یک انتخاب مناسب تبدیل کرده است . طبق آمار رژیم مدیترانه ای که درست شده از روغن کانولا است منبع غنی از اسید های نیمه چرب است و به جلوگیری از بیماری های عروقی و سکته های قلبی و مغزی کمک می کند .

 

خواص روغن کانولا در سلامت پوست

 

این روغن به دلیل اینکه منبع خوبی از ویتامین E است ، به حفظ و سلامت پوست و زیبایی بسیار کمک می کند . از این رو از آن در تهیه ی کرم های ضد آفتاب برای محافظت پوست از خشکی و آفتاب سوختگی در برابر نور خورشید استفاده می شود .

 

جلوگیری از سرطان با خواص روغن کانولا

 

روغن کانولا به دلیل اینکه دارای مقدار چربی امگا ۳ بالایی است و مقدار کمتر اسید چرب امگا ۶ ، باعث کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه در خانم ها می شود . از این رو از این روغن در پخت و پز و به عنوان جایگزین روغن ذرت استفاده می کنند .

 

خواص روغن کانولا در برابر سندروم متابولیک

 

 

روغن کانولای غنی از اسید چرب اولئیک می تواند باعث کاهش چربی شکمی ، کاهش کلسترول و در نهایت کاهش وزن شود . مصرف روغن های گیاهی بهترین و ساده ترین روش براید کاهش خطر ابتلا به بیماری سندروم متابولیک می باشد . طبق گفته ی متخصصین ، اسیدهای چرب با یک پیوند دوگانه در کاهش خطر ابتلا به سندروم متابولیک موثرند . در یک مطالعه افرادی که در معرض خطر سندروم متابولیک تحت یک رژیم حفظ وزن ۲۰۰۰ کالری در روز بودند ، ۴۰ گرم چربی مورد نیاز خود را از روغن کانولا دریافت کردند . در این مطالعه ۵ عامل خطر سنجیده شد از جمله فشار خون بالا ، HDL پایین ، تری گلیسیرید بالا ، چربی شکمی و قند خون بالا . آن هم به این دلیل که این عوامل موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی ، دیابت نوع ۲ و حمله ی قلبی می شوند روغن کانولا .

طبق نتایج ، روغن های غنی از اسید چرب با یک پیوند دوگانه توانستند در عرض ۱ ماه چربی شکمی را به میزان ۵ درصد در مقایسه با روغن های گیاهی دیگر نظیر روغن آفتابگردان ، زیتون و ذرت کاهش می دهند .

 

محافظت از بدن در برابر سرطان روده با خواص روغن کانولا

 

طبق یک مطالعه بر روی حیوانات مشخص شد که اندازه تومورهای روده بزرگ با مصرف این روغن کاهش می یابد . استفاده از این روغن در پخت و پز موجب جلوگیری از رشد و گسترش تومورهای روده بزرگ می شود . این عمل به این طریق انجام می شود که اسید چرب امگا ۳ موجود در روغن کانولا اثری شیمیایی ایجاد می کند که باعث مهار آنزیمی به نام سیکلواکسیژناز و کاهش سنتز اسید آراشیدونیک در بدن می شود .

از علائم این بیماری می توان به بواسیر ، عفونت ها ، یبوست ، اسهال ، استفراغ ، ضعف ، یرقان و زردی اشاره کرد .

 

تفاوت روغن کانولا و روغن کا

 

گیاه کانولا و گیاه کا از لحاظ ظاهری شبیه به هم هستند . اما ویژگی های این دو کاملا باهم متفاوت است آن هم به دلیل ترکیب اسیدهای چرب موجود در دانه های روغنی این ۲ روغن است . یکی از این ویژگی هایی که روغن کانولا را بسیار متفاوت و خاص کرده است وجود مقادیر بسیار اندک اسید های چرب اشباع است که مانع از بروز بیماری های قلبی و عروقی می شود ولی در مقابل روغن کا دارای اسید اوروسیک است که سبب رسوب چربی در عضله قلب می شود .

 

تاریخچه ی روغن کانولا

 

در ابتدای تولید این روغن ، علاوه بر استفاده ی از آن به عنوان سوخت چراغ ، زمانی که استفاده از نیروی بخار متداول بود ، از آن بیشتر برای لغزنده کردن فات هم استفاده می کردند . بعد از آن طبق تحقیقات بیشتر روی این روغن در آزمایشگاه های کانادا ، این روغن را به عنوان روغن خوراکی معرفی کردند . کشت این دانه روغنی تقریبا مانند کشت گندم در بیشتر کشورهای دنیا انجام می شود . یکی از فوایدی که این روغن دارد نقطه ی بالای دود آن است . از آنجایی که این روغن در برابر حرارت بسیار مقاوم است هر ۴ بار استفاده از این روغن برابر است با ۱ بار مصرف روغن سرخ کردنی معمولی .

 

ارزش غذایی و مواد مغذی روغن کانولا

 

کانولا مزایای سلامتی منحصر به فردی نسبت به هر روغن گیاهی دیگر دارد . به همین دلیل این روغن را به عنوان یکی از سالم ترین روغن ها در کنار روغن زیتون و روغن کنجد قرار می دهند . ۱۰۰ گرم روغن کانولا ۸۸۴ کالری دارد در نتیجه میزان انرژی آن بسیار بالاست . اما بالا بودن نسبت چربی های غیر اشباع این روغن به چربی های اشباع باعث شده این محصول به یک روغن سالم برای مصرف تبدیل شود . کانولا حاوی اسید های چرب ضروری امگا ۶ و امگا ۳ است .

این روغن حاوی آنتی اکسیدان ویتامین E به ویژه گاما توکوفرول می باشد که در ۱۰۰ گرم روغن تازه ۲۷/۳۴ میکروگرم توکوفرول-a و ۱۷/۴۶ میکروگرم توکوفرول-آلفا وجود دارد . ویتامین E یک آنتی اکسیدان قوی محلول در چربی می باشد . علاوه بر ویتامین E ، ویتامین K  هم از جمله مواد مغذی موجود در این روغن است .

نقطه دود آن بالاست و حدود ۴۵۰ درجه فارنهایت است بنابراین به روغن این قابلیت را می دهد که در هنگام پخت و پز و سرخ کردن دما افزایش یابد . از دیگر خواص مغذی این روغن می توان به سیال بودن آن اشاره کرد . نسبت چربی های اشباع ، نیمه اشباع و غیر اشباع به ترتیب ۸ ، ۶۱ و ۳۱ است .

 

مقایسه ی درصد اسیدهای چرب موجود در روغن کانولا با روغن های دیگر

 

 

نام میزان اسید چرب اشباع نشده میزان اسید چرب اشباع شده
کانولا ۹۴ درصد ۶ درصد
زیتون ۸۶ درصد ۱۴ درصد
آفتابگردان ۸۹ درصد ۱۱ درصد
بادام زمینی ۸۲ درصد ۱۸ درصد

 

 

روش تهیه ی روغن کانولا

 

خواص روغن کانولا

 

فرآیند تولید این روغن با روغن های دیگر مانند کره ، روغن زیتون یا روغن نارگیل کاملا متفاوت است . در این قسمت هریک از مراحل انجام این فرآیند را برایتان به طور کامل شرح می دهیم .

 

تمیز کردن دانه های روغنی

در اولین مرحله دانه های کانولا به خوبی تمیز می شوند و ناخالصی هایشان از جمله ساقه ، ریشه و برگ این گیاه از آن ها جدا می شوند .

پوست کندن

بعد از جداسازی ناخالصی های موجود ، دانه ها تا دمای ۳۵ درجه سانی گراد حرارت داده می شوند . سپس به کمک آسیاب های غلتکی فرآیند جداسازی دانه ها از دیواری سلولی دنبال می شود .

پختن دانه

بعد از پوست کندن دانه ها نوبت به مرحله ی پخت می رسد .در این مرحله دانه ها را روی اجاق های بزرگ بخارپز می پزند . دمای این فرآیند ۹۰ تا ۱۵۰ درجه سانتی گراد است و چیزی در حدود ۲۰ دقیقه طول می کشد .

فشرده سازی

بعد از پخته شدن دانه کانولا داخل دستگاه های پرسی پیچشی ریخته می شود و با فشرده سازی تقریبا ۸۰ درصد از روغن آن خارج می شود و باقی مانده روغن را از راه دیگری استخراج می کنند .

استخراج باقی روغن

۲۰ درصد باقی مانده روغن موجود در دانه با استفاده از یک ماده ی شیمیایی به نام هگزان تجزیه و استخراج می شود .

فرآوری کردن روغن

بعد از استخراج کامل روغن ، با استفاده از روش تقطیر بخار پالایش و فرآوری روغن دنبال می شود .

 

دانه های روغنی کانولا در معرض حرارت زیاد قرار می گیرند که این نگرانی وجود دارد که چربی های اشباع نشده این روغن در گرمای زیاد حساس شده و اکسید شوند . در روش استخراج روغن از دانه ها از یک حلال سمی به نام هگزان استفاده می شود که البته مقدار آن در پخت و پز ناچیز است پس جای نگرانی نیست .

در طول فرایند تولید ممکن است برخی از روغن ها آسیب ببینند و اسید های چرب ترانس تولید کنند که سمی هستند .متاسفانه این موضوع روی برچسب محصول ذکر نشده است . چربی های ترانس به شدت مضر هستند و منجر به بیماری قلبی و سکته مغزی می شوند .

با تمام موارد ذکر شده در نظر داشته باشید ، روغن کانولا در صورتی که ارگانیک و تحت فشار سرد تهیه شود ، دارای چربی های اکسید شده و یا چربی های ترانس نخواهد بود .

 

نحوه ی انتخاب و نگهداری روغن کانولا

 

این روزها در بازار روغن کانولا را با نام ها و ویژگی های مختلفی به بازار عرضه می کنند . به عنوان مثال روی برچسب ها دیده می شود که نوشته روغن کانولا روغنی با اسید اوریک پایین یا روغن دانه های روغنی و یا با نام روغن Lear شناخته شده است . فقط توجه داشته باشید که این روغن را از جای معتبر و با برند های معتبر خریداری کنید و زمان خرید به تاریخ تولید و تاریخ انقضا درج شده روی محصول توجه کنید .

به دلیل خواص روغن کانولا و این که این روغن ها از دانه های فشرده به دست می آید قیمت آن مقداری بالاست . خواص روغن کانولا به صورت فشرده با روش سرد بیشتر است و میزان آنتی  اکسیدان بالایی دارند در نتیجه زمان نگهداری آن ها زیاد است . این روغن هم مشابه هر روغن گیاهی دیگر باید دور از گرما و رطوبت و نور خورشید قرار بگیرد در غیر این صورت فاسد می شود و بوی نامطبوعی می گیرد .

 

تبدیل روغن کانولا به روغن های دیگر

 

در صورتی که بخواهند روغن کانولا را به روغن های دیگر از جمله روغن مارگارین و یا روغن قنادی تبدیل کنند ، از طریق روش هیروژناسیون مولکول های هیدروژن به روغن تزریق می شود به این منظور که ساختار شیمیایی آن تغییر نکند .

 

روش مصرف روغن کانولا

 

روش مصرف

 

روغن کانولا یکی از پر مصرف ترین روغن هاست . این روغن در پخت انواع غذاها از جمله غذاهای سنتی ، انواع سرخ کردنی ها مانند سرخ کردن گوشت ، مرغ و غذاهای دریایی استفاده می شود .علاوه بر پخت و پز در تهیه ی انواع سس سالاد از قبیل سس خردل ، خامه ترش و سس هلندی ، مارگارین ، خامه و کیک پزی به کار می رود . برای دادن طعم مطلوب به گیاهان دارویی و ادویه جات از این روغن بهره می برند .

همانند روغن بادام زمینی ، کانولا برای تفت گوشت بوقلمون گزینه بسیار مناسبی است . این روغن به دلیل دارا بودن سطح بالای استرول گیاهی به ویژه بتا-سیتواسترول و کمپ استرول به یک روغن رژیمی تبدیل شده است به طوریکه سازمان US FDA خوردن ۲ وعده از غذاهای حاوی روغن کانولا را که خطر بیماری های قلبی را کاهش می دهد توصیه کرده است .

 

فواید روغن کانولا در بارداری

 

به دلیل آنکه میزان اسید چرب امگا ۳ به نام اسید آلفا لینولئیک در روغن کانولا بسیار بالاست ، از این رو برای قلب بسیار مفید است . اما بسیاری از پزشکان استفاده از آن را به مادران باردار توصیه می کنند زیرا با وجود این خواص روغن کانولا علاوه بر تنظیم ضربان قلب ، باعث کاهش میزان التهاب و کاهش خطر ایجاد ه های خونی هم می شود . در نتیجه باعث کاهش خطر مرگ و میر مادران باردار و نوزادان می شود .

 

عوارض روغن کانولا

 

  • این روغن مانند روغن های گیاهی دیگر بد نیست و زیاد عوارض ندارد اما مباحث و تحقیقات زیادی در این زمینه در حال بررسی است . یکی از دلایلی که باعث شده مصرف زیاد این روغن سبب بروز مشکلات و عوارض شود ، فرآیند اصلاح ژنتیکی صورت گرفته در آن است . هنوز هم خیلی ها معتقدند که اصلاح ژنتیکی این دانه ی گیاهی برای ثابت ماندن در حرارت بالا انجام شده که با رشد منفی همراه است .
  • همچنین معتقدند این روغن زیاد چربی مفید از جمله امگا ۳ و چربی های اشباع نشده ندارد و منبع خوبی از اسید اوریک است به طوریکه این روغن را به یک روغن سمی و متشکل از گاز خردل تبدیل کرده است .
  • طبق گفته ی برخی افراد روغن کانولا از دانه های کا گرفته شده است به صورت سمی دستکاری شده است . از کا در ساخت شمع ، صابون ، رژ لب ، روان کننده ها ، جوهر و حتی ه کش ها استفاده می شود .
  • گروهی دیگر معتقدند که این روغن تصفیه شده و فرآوری شده است در فرایندهای صمغ زدایی ، سفید کردن و بو زدایی از درجه حرارت بالا و مواد شیمیایی سمی عبور می کند . در این حین هیدروژناسیون هم انجام می شود که در این صورت اسیدهای چرب ترانس در روغن ایجاد شده و موجب تشدید مسائل قلبی و  عروقی می شود .
  • طبق گفته ی برخی از افراد برخی مواقع از روغن کانولا به عنوان ماده ی اصلی آفت کش های غیر شیمیایی استفاده می شود ،  امکان اینکه یک تهدید بسیار جدی برای زندگی باشد زیاد است کانولا.

 

 


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها